Onderhoud tapijt

Koop je een tapijt van De Munk Carpets, dan weet je dat je kwaliteit in huis haalt.
Maar hoe zorg je er nu voor dat je zo lang mogelijk van dat bijzondere tapijt kunt genieten? Onderhoud is het sleutelwoord. Daarom delen we hier onze onderhoudstips

Stofzuigen
Vanaf het allereerste moment mag je een tapijt stofzuigen. Gebruik geen robotzuiger, maar een normale stofzuiger met een gladde stofzuigermond. Zet je stofzuiger ook niet op de allersterkste zuigstand. Een nieuw tapijt kan in het begin pluizen, maar dat zal na een paar maanden minder worden. Hoogpolige tapijten dien je regelmatig te (laten) kloppen om zand en vuil te verwijderen. Zand en vuil hebben namelijk een schurende werking op de vezel van je tapijt.

Schoenen
Een tapijt is lekker zacht. Daar geniet je optimaal van als je op blote voeten of op sokken loopt. Natuurlijk kun je ook met schoeisel op je tapijt. Probeer alleen schoenen of sloffen met zwarte of rubberen zolen te vermijden. Zwarte zolen kunnen afgeven op je tapijt, waardoor er een grijze waas op je tapijt kan ontstaan. Rubberen zolen zorgen voor beschadiging van de vezel van je tapijt als je steeds op dezelfde plek staat, loopt of zit.

Draaien & omdraaien
Om te voorkomen dat een tapijt aan één kant slijt, draai je het bij voorkeur elk half jaar 180 graden. Wij raden je aan om handgeweven tapijten, die je aan twee kanten kunt gebruiken, één keer per jaar om te draaien. Zodat de onderkant boven komt te liggen en andersom. Het omdraaien en draaien van je tapijt zorgt voor een gelijkmatig gebruik en verlengt de levensduur van je tapijt.

Uitstekende draden
Trek uitstekende draden nooit uit het tapijt, maar knip deze af met een scherpe schaar. Twijfel je over wat je moet doen? Maak een duidelijke foto en stuur deze naar het bedrijf waar je het tapijt hebt gekocht.

Ondertapijt
Leg altijd een antislip ondertapijt onder je tapijt. Zo blijft het tapijt mooi recht liggen en behoudt het beter zijn vorm.

Vlekken
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig zijn vlekken geen reden tot paniek. Belangrijk is dat je zo snel mogelijk in actie komt en de vlek niet in je tapijt laat trekken. Kun je de vloeistof met een lepel oplepelen? Doe dit dan meteen. Vervolgens dep je de vlek met een badstof handdoek of keukenpapier. Let op: nooit wrijven, maar altijd deppen.

Meestal kun je een vlek behandelen met lauw water en een klein beetje azijn. Dit kan niet bij elke vezel, dus wees voorzichtig. Let op: Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Elke vlek is anders en dien je op een andere manier te behandelen. Een goede behandeling van een vlek is altijd afhankelijk van het materiaal waarvan je tapijt is gemaakt. Bijna al onze kwaliteiten zijn getest door James in Venlo. Voor de meest actuele behandeling van vlekken verwijzen wij je naar www.james.eu.