T: +31(0)85 - 273 58 94
E: verkoop@demunkcarpets.nl
I: www.demunkcarpets.nl

Importeur en groothandel in tapijten

Nepal Productieproces

Bekijk collectie

De collecties bestaan uit handgeknoopte tapijten die vervaardigd zijn door Tibetanen in Nepal. De 100% Tibetaanse wol die wordt gebruikt komt met name van schapen die in het Himalaya hooggebergte leven. Door de aanwezigheid van natuurlijk vet in de wol zijn deze tapijten vuilwerend en zeer duurzaam.

Het kaarden van de wol

De wol wordt gekaard als voorbereiding op het spinnen van de wol. Door de wol te kaarden, wordt die soepel gemaakt tot ze geschikt is om te worden gespind. Tijdens dit proces worden er verschillende wolsoorten gemengd. Van origine wordt de wol met de hand gekaard, met behulp van een kam met stalen punten.

Het kaarden van de wol - Nepal
Het uitzoeken van de wol - Nepal

Het spinnen van de wol

De gekaarde wol wordt met de hand in garen gesponnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Charkha (spinnewiel). Door te spinnen ontstaat er een draad. Het spinnen van de wol komt kort gezegd neer op het verwerken van de gekamde wol in lange draden in elkaar verweven vezels. De dikte van de wol bepaalt mede de kwaliteit van het tapijt.

Het spinnen van de wol - Nepal

Het verven van de wol

Het verven van de wol werd oorspronkelijk in een aardewerken pot gedaan. Tegenwoordig gebeurt het met behulp van verfmachines die geheel zijn afgesloten. De schadelijke bestanddelen die vroeger in verf werden gebruikt, zoals AZO, zijn verbannen. Alleen verf van internationaal erkende fabrikanten mag nog worden gebruikt.
De geverfde wol wordt drie dagen in de zon gelegd, totdat de wol goed droog is. Vervolgens wordt het garen in bollen gewikkeld.

Het verven van de wol - NepalHet drogen van de wol - NepalHet vervaardigen van een bal met wol - Nepal

Het knopen van het tapijt

Het knopen van een tapijt is een kunst op zich. De tapijtknoper (ook wel wever genoemd) is goed getraind en veelzijdig. Afhankelijk van de grootte van het tapijt werken meerdere knopers aan één tapijt. Iedere knoper knoopt rijen van individuele knopen. De designs worden getekend door een tapijttekenaar. De knoper vertaalt de tekening naar de knopen in het tapijt. Schaar, ijzeren staaf en kam worden als gereedschap gebruikt.

De Nepalese tapijten zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten, die doorgaans gekenmerkt worden door de knoopdichtheid. De meeste tapijten hebben een knoopdichtheid van 60, 80 en 100 knots, maar er is een toenemende vraag naar de fijnere knoopdichtheden van 120 en 150 knots.

Het vervaardigen van het tapijt - Nepal

De afwerking van het tapijt

Als het geknoopte tapijt gereed is, worden de patronen en het reliëf met de schaar bijgewerkt.

De afwerking van het tapijt - NepalDe afwerking van het tapijt - Nepal

Het wassen en drogen

Om de Nepal Namaste tapijten een mooie glans te geven, worden de tapijten handmatig gewassen. De gewassen tapijten worden vier of vijf dagen in het zonlicht gedroogd. Door het wassen krimpen de tapijten een paar procent in de lengte.

Het wassen van de wol - Nepal

Het spannen van het tapijt

De gedroogde tapijten worden afgewerkt, getrimd en gespannen. Dit is noodzakelijk om het tapijt op maat te brengen. Het tapijt wordt nagekeken op oneffenheden en zo nodig bijgewerkt.

Het spannen van het tapijt - Nepal

Inpakken

Alle tapijten worden opgerold en ingepakt met milieuvriendelijke materialen. Daarna wordt er een jutedoek omheen gewikkeld die wordt dichtgenaaid. Dan is het tapijt gereed om geëxporteerd te worden.

Het inpakken van het tapijt - Nepal

Sociale overwegingen

De Nepalese tapijtindustrie biedt de meeste werkgelegenheid in Nepal aan mensen die niet kunnen lezen of schrijven en aan mensen met weinig tot geen educatieve achtergrond. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen of vrouwen.

De tapijtindustrie

De tapijtindustrie respecteert de Nepalese wetgeving en past géén kinderarbeid toe. Er zijn veel projecten die de gezondheid en de opvoeding van de werknemers en hun kinderen in de gaten houden. Door creativiteit, hard werken, inventiviteit, eerlijkheid en een goede samenwerking met de internationale leveranciers, heeft de Nepalese tapijtindustrie een groot internationaal marktaandeel verworven.

 

Productieproces van Nepal

Agent België en Luxemburg:
Martine Struyvelt
M: +32 (0)495228434
E-Mail: info@martinestruyvelt.be

Agent Duitsland:
Informatie volgt

Partner USA:
MIRZA DESIGN / CARDEN CARPETS
M: +1(908)-229-0777
E-Mail: mirza_design@icloud.com, m.mirzadesign@gmail.com
Website: www.mirzadesign.net, www.cardencarpets.com

De Munk Carpets B.V.
De Trompet 1359
1967 DA HEEMSKERK
Nederland

T: +31(0)85 - 273 58 94
E: verkoop@demunkcarpets.nl
I: www.demunkcarpets.nl